10 فرق معماری داخلی و طراحی داخلی!
فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟ کسانی که در این 2 رشته مشغول به کار می شوند، چه وظایفی را بر عهده دارند؟ وظیفه معمار، مهندسی دقیق ساختمان برای طراحی آن است. او این کار را بر اساس استانداردهای تدوین شده انجام می دهد، که به عنوان مثال در کشور ایران، مبحث 10 مقررات ملی ساختمان، آیین نامه 2800 و... مهم ترین قوانین را برای ساخت بنا مشخص کرده اند. اما طراح داخلی، بیشتر از نکات کاربردی، به جنبه هنری تاکید دارد و سازه را به شیوه ای خلاقانه طراحی می کند.
تفاوت اصلی این است که معماران داخلی بیشتر به اصول فنی ساخت توجه دارند، اما طراحان داخلی به خلاقیت در پیاده سازی طرح و ظاهر بنا اهمیت می دهند. هر دو حرفه، با توجه به نیاز روزافزون به ساخت و ساز، از مشاغل پردرآمد شناخته می شوند. به ویژه بازار کار معماری داخلی برای خانم ها، با توجه به دقت بالایی که دارند، بسیار داغ و سودمند است؛ مشروط بر اینکه بتوانند به تمامی وظایف خود عمل کنند و در حوزه کاری شان، جزو بهترین ها باشند!
وظیفه اصلی در حرفه معماری داخلی چیست؟
معماری داخلی بیشتر از دکوراسیون، مربوط به جنبه های فنی داخلی ساختمان است. معماران با ایمن سازی و کاربردی کردن فضا، آن را برای زندگی یا کار آماده می کنند.
افراد متخصص در این زمینه، به هنر طراحی، رنگ بندی، نورپردازی و... مسلط هستند و با ترکیب مصالح ساختمانی با یکدیگر، بناهای مقاوم و مستحکمی می سازند. آنها تمامی استانداردهای ساختمان سازی را می دانند و این موارد را در ساخت و ساز رعایت می کنند.
معماران داخلی در طراحی بنا، جای دیوارها و پنجره ها، نحوه سیم کشی ها، جای قرار گیری لوله ها و... را مشخص می کنند. آنها این کار را با نرم افزارهای طراحی حرفه ای انجام می دهند.
طراح داخلی چه وظایفی دارد؟
طراحان داخلی بیشتر از آنکه به جنبه کاربردی و فنی فضا توجه داشته باشند، بر نحوه تزیینات و دکوراسیون آن تمرکز دارند. آنها دکوراسیون کار و محل زندگی را تغییر می دهند و محیط را با توجه به جنبه های زیبایی شناختی طراحی می کنند.
ابزار کار طراح داخلی، انواع اشیا و متریال تزئینی و دکوری است. آنها از انواع منسوجات، نورپردازی ها و ترکیب رنگ های مختلف کمک می گیرند تا فضا را به زیباترین حالت ممکن طراحی کنند.
هر طراح داخلی می تواند روی 1 یا چند فضا به صورت حرفه ای کار کند. مثلا برخی فقط در زمینه طراحی منازل مسکونی مهارت دارند، اما برخی دیگر علاوه بر ساختمان های مسکونی، در طراحی فضاهای داخلی اداری، تجاری و ... نیز از مهارت کافی برخوردارند.
بررسی 10 تفاوت معماری داخلی و طراحی داخلی
با درک وظایف شغلی طراحی داخلی و معماری داخلی، اکنون بهتر می توانید متوجه تفاوت ها و فرق این 2 حوزه کاری با یکدیگر شوید. در ادامه 10 مورد از مهمترین تفاوت های این مشاغل بایکدیگر را بررسی می کنیم:
1.زمان شروع پروژه
معماران داخلی معمولا از زمان طراحی نقشه تا ساخت کامل بنا پروژه ساختمان سازی را کنترل می کنند. اما وظیفه طراحی داخلی تازه بعد از احداث کامل ساختمان شروع می شود. در واقع معماران داخلی بلافاصله بعد از ساخت فونداسیون ساختمان به پروژه می پیوندند، اما طراحان داخلی بعد از تکمیل فرآیند ساخت پروژه فعالیتشان را آغاز خواهند کرد.
2.میزان دخالت در امور پروژه
معماران داخلی معمولا تمام مراحل ساخت ساختمان را زیر نظر دارند. آنها در تمام مراحل ساختمان سازی در کنار کارکنان و مجری ها هستند، در صورتی که طراحی های داخلی فقط بخشی از کار را به عهده می گیرند. در واقع بخش نهایی کار یعنی تکمیل دکوراسیون ساختمان توسط این افراد انجام می شود.
3.نوع همکاری در پروژه
معماران داخلی برای پیشبرد اهداف و اجرای بهتر پروژه مجبور به همکاری با پیمانکاران، تکنسین ها و مجری های مختلف هستند. در صورتی که طراحان داخلی نیازی به داشتن تیم ندارند. آنها بیشتر به صورت فردی کار می کنند و طراحی داخلی ساختمان را تنها بر عهده می گیرند.
4.نیاز به مجوز
هر چند شرکت های طراحی و معماری هر 2 باید برای انجام فعالیت های کاری شان مجوزهایی دریافت کنند، اما با این حال روال کار طراحان داخلی بسیاری ساده تر از معماران است.
معمارها برای دریافت پروژه حتما باید از مراجع ذی صلاح مثل جامعه مهندسان معماری داخلی ایران یا انجمن صنف طراحی و معماری تهران مجوز دریافت کنند، در صورتی که نیاز به عضویت طراح ها در جامعه مهندسی نیست.
5.نیاز به کارآموزی
مهمترین فرق معماری داخلی و طراحی داخلی در نیاز به کارآموزی است. در اغلب کشورها کسی که به تازگی وارد بازار کار معماری می شود، باید حداقل بین 2 تا 3 سال دوره کارآموزی را پشت سر بگذارد تا مهارت های کافی را به دست بیاورد. اما طراح داخلی بلافاصله بعد از اتمام تحصیلات می تواند وارد بازار کار شود.
6.نیاز به تحصیلات تکمیلی
معمارانی که تحصیلات تکمیلی دارند، شانس بیشتری برای دریافت پروژه خواهند داشت. در واقع هر چند وظایف این افراد در حوزه طراحی و ساخت فضاهای داخلی است، اما با این حال باید از تمام ویژگی های یک مهندس حرفه ای برخوردار باشند، چون کارفرماها به دنبال افرادی با تحصیلات بیشتر می گردند.
در شرکت های طراحی تحصیلات چندان اهمیتی ندارد؛ همچنین کارفرماها بیشتر به جای سابقه تحصیلی افراد، به نمونه کارهای آنها توجه می کنند. هر چه نمونه کارها حرفه ای تر باشد، طراح ها شانس بیشتری برای دریافت پروژه دارند.
7.تمرکز بر جنبه های فنی و زیبایی شناختی
بیشتر مسائل فنی ساختمان بر عهده معمار است. مثلا او باید به هماهنگی نحوه سیم کشی با محل قرارگیری لوسترها و چراغ ها توجه کند. اما طراح ها بیشتر به ایجاد فضایی منسجم با المان های زیبایی شناختی تمرکز دارد.
می توان اینطور گفت که تمام کارهای پشت دیوار به معمار و تمام امور روی دیوار به طراح مربوط هستند.
8.ساعت کاری
از آنجا که اغلب طراح های داخلی به صورت فردی کار می کنند، بنابراین ساعات کاری شان منعطف است. آنها می توانند در هر ساعتی از شبانه روز وظایفشان را انجام دهند.
اما معمارها معمولا با تیم های مختلف کار می کنند، بنابراین ساعت کاریشان را باید با آنها تنظیم کنند.
9.میزان درآمد
معماری داخلی به دلیل تخصص و تحصیلات بیشتر، درآمد بیشتری نیز دارد. اما با این حال برخی طراح های حرفه ای خوش ذوق و سلیقه نیز هستند که درآمدشان بیشتر از معماران است.
10.هدف نهایی
هدف نهایی معمارها ایجاد ساختمانی با مقاومت و ماندگاری بالا است تا جان و مال ساکنین را حفظ کند. اما طراح ها با هدف افزایش زیبایی دکوراسیون و ایجاد محیطی منسجم کار می کنند.
طراحی داخلی و معماری داخلی، دو حرفه مرتبط اما متفاوت!
مهم ترین فرق طراحی داخلی و معماری داخلی، در توجه به اصول فنی یا زیبایی ظاهری بنا است. معماران داخلی، مبنای طراحی خود را بر استانداردهای تعیین شده برای ساخت و ساز قرار می دهند، به عنوان مثال نحوه لوله کشی صحیح یا جایگذاری تاسیسات ساختمان. اما معمار داخلی، بر زیبایی بصری محیط تاکید دارد و سعی می کند با استفاده از المان های خلاقانه، فضای متفاوتی برای ساکنین خلق کند.